Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ

Καθημερινά αντιλαμβανόμαστε είτε προβλήματα είτε συμπεριφορές που μας προκαλούν, διότι αντικρούονται με την ιδεολογία μας ή με τα συμφέροντα μας.
Θα ήταν θεμιτό να προσέξουμε πως οι διαπιστώσεις των προβλημάτων είναι ένα βήμα για τη λύση τους .Επομένως οι διαπιστώσεις μας βοηθούν , αλλά δεν μας λύνουν τα προβλήματα που επηρεάζουν συνεχώς τις ζωές μας . Θα ήθελα να τονίσω ότι οι ελάχιστες πρωτοβουλίες που αποφασίζουμε να πάρουμε, ευθύνονται από τη γενικότερη αδιαφορία αλλά και από τους ίδιους μας τους εαυτούς «τους αδύναμους χαρακτήρες». Η διαπίστωση αυτή ή μας βάζει σε σκέψεις ή απλός την προσπερνάμε. Η επιλογή είναι σίγουρα δική μας…Τα λόγια (οι διαπιστώσεις ) από τη πράξη απέχουν όσο δύο πλανήτες μεταξύ τους, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να «φτάσει» κανείς αλλά όχι και ακατόρθωτo.

ΙΑΣΩΝ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

<<Η ΠΛΑΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΩΣΗ, Η ΠΛΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΔΡΙΑ...>> Nietzsche

Το άτομο είναι αυτό που επιλέγει να ακολουθήσει τις υποταγές της μάζας ,να εφησυχαστεί ,να προσαρμοστεί σε αυτό που επιβάλλει η κοινή γνώμη .Είναι το ίδιο το άτομο που συμβιβάζεται με τις αντιλήψεις των άλλων ,τυποποιεί τη συμπεριφορά του ,επιλέγει να χειραγωγηθεί κι όχι να κρίνει ή να αποφασίσει ελεύθερα .Αυτό σημαίνει πως ο ίδιος ο άνθρωπος φέρει την ευθύνη των πράξεών του και άρα και των συνεπειών τους .Εξαιτίας της αδύναμης προσωπικότητάς του και της απώλειας της εσωτερικής του ελευθερίας ,ο απρόσωπος αρχηγός της μάζας θέτει τέλος στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του ,είναι εκείνος που δίνει τη λύση σε όλα όσα του συμβαίνουν ,σε όλα όσα τον απασχολούν .Έτσι κατευθύνεται από τις πεποιθήσεις του συνόλου , η προσωπικότητα του καθένα χάνεται στο πρόσωπο της μάζας ,και ο ίδιος απαλλάσσεται από το βαρύ φορτίο της ευθύνης ,από την κρίση και την αμφισβήτηση . Ο άνθρωπος δεν έχει τη δύναμη πλέον να εναντιωθεί στο πλήθος ,προτιμά να γίνει ένα με αυτό ,να υποτάσσεται στη βούληση των πολλών και όχι να υπερασπίζεται τις δικές του θέσεις ,τα προσωπικά του «θέλω» .Ο αγώνας για τη δική μας αλήθεια είναι πολλές φορές αγώνας μοναχικός και η μοναξιά μας τρομάζει .Έτσι , η εξάρτησή μας από τους άλλους τον οδηγεί σε μια πλάνη

Mrs WISDOM

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ...;

Στις αρχές του καλοκαιριού το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας ,διότι δεν φρόντισε να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες σε παιδιά τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο. Συγκριμένα , οι γονείς σε σχολειό της περιοχής αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη φοίτηση των παιδιών των τσιγγάνων σε κοινές τάξεις με τα δικά τους «βλαστάρια».Η πολιτεία φρόντισε να αποσιωπήσει το ζήτημα ,παραχωρώντας πρόχειρα καταλύματα για τη διδασκαλία τω παιδιών της μειονότητας ,δείχνοντας για ακόμη μια φορά την απραγία της σε θέματα εξασφάλισης θεμελιωδών δικαιωμάτων στους «διαφορετικούς» της χώρας μας .Γεγονός μεμονωμένο ;Δυστυχώς ,όχι .Στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας ;Δυστυχώς ,ναι.
Η ελληνική κοινωνία φαίνεται ανέτοιμη να απαλλαχτεί από τις ξενοφοβικές της τάσεις ,από στερεότυπα και προκαταλήψεις ,φαίνεται ανέτοιμη να εφαρμόσει τις διακηρύξεις για τη «διαφορετικότητα» του άλλου ,ανίκανη να σκεφτεί ελεύθερα .Τα τελευταία χρόνια ως χώρα υποδοχής πολλών αλλοδαπών ,κυρίως οικονομικών μεταναστών από Βαλκανικές και Ανατολικές χώρες ,αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνίας ανοιχτής σε νέους πολιτισμούς και λαούς . Εκείνο όμως που ποτέ δεν μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε ,από όλα δείχνουν, είναι η σκέψη της ισότητας ,της κατοχύρωσης δικαιωμάτων και ελευθεριών στα άτομα της μειοψηφίας .Η συνεχής εκμετάλλευσή τους ,η καχυποψία ,το αίσθημα της υπεροχής και της ανωτερότητας , «ζει» ακόμα ανάμεσά μας .Νιώθουμε καλύτεροι ,γιατί η πατρίδα μας ,μας ανήκει ,κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ενταχθεί σε αυτήν ,να γίνει ένας από εμάς .Αποδίδουμε κάθε εγκληματική και βίαιη συμπεριφορά ,κάθε ψεγάδι της κοινωνίας μας στους «ξένους» ,από τον αλλοδαπό γείτονά μας ,τον Αλβανό που προσλαμβάνουμε στη δουλειά ,τον έγχρωμο συμμαθητή μας .Όλοι αυτοί που μπορεί να τους χαμογελάμε ,αλλά ποτέ να μην τους νιώθουμε κοντά μας ,όχι γιατί οι ίδιοι δεν μας πλησίασαν ,αλλά γιατί ο φόβος για αυτούς διακόπτει τη γνήσια επαφή και επικοινωνία .Η συνεχής προβολή της παραβατικής συμπεριφοράς κάποιων αλλοδαπών από τα μέσα στιγματίζει αρνητικά όλο το σύνολο ,με αποτέλεσμα η ανησυχία να μετατρέπεται σε έχθρα και η έχθρα στον απόλυτο διαχωρισμό .Ο «διαφορετικός» γίνεται εχθρός σε μια εποχή που η συνεργασία και η ομόνοια μεταξύ των λαών παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη .Προτιμάμε να βαδίζουμε μόνοι ,γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ να εμπιστευτούμε άτομα με άλλες νοοτροπίες ,καταδικάζουμε εκ των προτέρων τη βοήθειά τους .
Πρόσφατα το Facebook έλαβε μέτρα εναντίον Ιταλών νεοναζί ,διαγράφοντας 7 διαφορετικές σελίδες που ανήκουν σε γκρουπ από την Ιταλία και περιέχουν ρατσιστικούς τίτλους ενάντια στους τσιγγάνους .Οι σελίδες αυτές αφαιρέθηκαν από το site έπειτα και από σχετική διαμαρτυρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σελίδες που προάγουν τη βία ,το ρατσισμό και το φασισμό .Η ιστορία φαντάζει γνώριμη αν θυμηθούμε παρόμοιο περιστατικό του 2000 ,όταν το Γαλλικό δικαστήριο διέταξε τη Yahoo να εμποδίσει τις πωλήσεις ναζιστικών αντικειμένων μέσα από το site ενώ και το eBay αναγκάστηκε να αλλάξει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και να απαγορεύσει την πώληση από τους ναζί αντικειμένων που προάγουν τη βία.
Ας ξεπεράσουμε ,λοιπόν ,κι εμείς με τη σειρά μας κάθε ρατσιστική ιδέα που μας αποξενώνει από του άλλους ,ας γίνουμε μέλη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας του σήμερα και ας συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν έχει να «χωρίσει» ο άνθρωπος από τον άνθρωπο …Η «διαφορετικότητα» του καθενός είναι και η κληρονομιά του και όχι το στοιχείο που τον απομονώνει από τους άλλους .

Mrs Wisdom

ΖΗΤΩ Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ!!!

Eίμαι με τους φίλους μου Παρασκευή βράδυ και αποφασίζουμε να κατεβούμε Ψυρρή σε ένα κουτουκάκι για φαγητό… Τόπος συνάντησής μας όπως πάντα ο σταθμός στο Μοναστηράκι .Ανεβαίνω τις κυλιόμενες σκάλες ,βγαίνω έξω και κοιτώ έκθαμβη τον κολλητό μου ,κι οι δύο αναρωτιόμασταν αν είχαμε έρθει λάθος. Όμως κατάλαβα ,ήταν το ίδιο μέρος απλά η πλατεία που τόσο καιρό προετοιμαζόταν ήταν πλέον έτοιμη…Ο κόσμος φαινόταν να απολαμβάνει αυτό το νέο, ριζικά διαμορφωμένο χώρο…Οι Αθηναίοι ειδικά τώρα δείχνουν να έχουν ανάγκη μια ανανέωση σε όλους τους τομείς .Είχα ενθουσιαστεί ,γιατί παρακολουθούσα χρόνια αυτόν το μη αξιοποιημένο χώρο στην καρδιά της πόλης ,αλλά το αποτέλεσμα ξεπέρασε τους πόθους και τις προσδοκίες μου .Αυτή η πλατεία μου αρέσει από όλες τις πλευρές .Το Μοναστηράκι βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και περικλείεται από μνημεία όλων των εποχών. Επιτέλους αυτά τα μνημεία βγήκαν και στην επιφάνεια και μάλιστα με τρόπο σύγχρονο και πρωτοποριακό ,χωρίς όμως να χάνουν την αρχαιολογική τους αξία .Η αρχαία κοίτη του Ηριδανού που έχει αποκαλυφθεί σε βάθος έξι μέτρων εμφανίζεται κάτω από ένα γυάλινο μακρύ διάδρομο, ’όπου δίνεται και η δυνατότητα στον περαστικό να ακούσει τον ήχο του νερού που ρέει λίγα μέτρα πιο κάτω .Το πολύχρωμο μωσαϊκό απεικονίζει την συσσώρευση πολλών πολιτισμών στην πόλης μας και την καθιέρωση της πλατειάς ως σταθμό και τόπο συγκέντρωσης ατόμων διαφορετικών ηλικιών , εθνικότητας και νοοτροπίας .Μάλιστα η μοντέρνα άποψη που δίνουν οι ξύλινες εξέδρες αντί για τα γνωστά «παγκάκια» που κοσμούν τις περισσότερες πλατείες της πόλης ,δίνουν την αίσθηση της καινοτομικής διάθεσης σε συνδυασμό με το παλιό άρωμα της «αρχαίας» Αθήνας. Ας ελπίσουμε πως θα σεβαστούμε ως πολίτες αυτό το νέο πραγματικά «κόσμημα» του κέντρου ,θα προστατεύσουμε την παράδοση, την ιστορία του και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Κανένα «τραπεζοκάθισμα» πάνω στην πλατεία ,καμία καταστροφή και ας δοθεί βήμα στη ριζική ανανέωση .Προσοχή παρακαλώ ,βρίσκεται υπό την προστασία μας .

Mrs Wisdom

ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΚΡΙΣΗ

Έπεσε προσφάτως στα χέρια μου μια από τις πολλές ταινίες που κάθε Σαββατοκύριακο οι εφημερίδες προσφέρουν στους αναγνώστες τους. Η ταινία αυτή θίγοντας το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτέλεσε την αφορμή συγγραφής του παρόντος άρθρου. Στην ταινία αυτή καταγράφεται η προσπάθεια διαφυγής ενός ανθρώπου βασανισμένου, ο όποιος δεν έχει κανένα δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του. Παλεύοντας όμως κατάφερε να δραπετεύσει και να απολαύσει την ελευθερία .
Στη σύγχρονη εποχή όπου οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει δικαιώματα παρατηρείται χαλάρωση και εφησυχασμός. Το κράτος φαίνεται να αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για τα πάντα και η μονή ευθύνη των πολιτών είναι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου κάθε τετραετία. Ωστόσο, επειδή τα κεκτημένα δεν είναι και δεδομένα παρατηρείται συχνά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την όποια δυστυχώς η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το κράτος...Οφείλουμε παρόλα αυτά να αναλογιστούμε ότι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι οι πολίτες, καθώς δεν προασπίζονται τα κεκτημένα και αναφαίρετα δικαιώματά τους, αλλά ούτε και προσπαθούν να αλλάξουν τις επικρατούσες συνθήκες .
Ευτυχώς όμως τον τελευταίο καιρό υπάρχουν δείγματα αφύπνισης των ανθρώπων που με πρωτοβουλίες σαν και αυτή των κάτοικων των Εξαρχείων, οι οποίοι με τις ενέργειες τους προασπίζουν το δικαίωμά τους για μια πιο ανθρώπινη πόλη, αποδεικνύουν πως η μάχη για τη διαφύλαξη των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας δεν έχει χαθεί ακόμη.
Επειδή η ελευθερία του καθενός τελειώνει εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου, όλοι έχουμε δικαίωμα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει στη ζωή μας προάγοντας παράλληλα και το κοινό όφελος αποφεύγοντας την καταφυγή σε βιαιοπραγίες και κυρίως χωρίς να δείχνουμε ελλιπή σεβασμό προς τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας.


Gou.Dou.

'' ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΚ '' (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

...Αυτό που σίγουρα έχουμε καταλάβει είναι ότι ο όρος '' φοιτητική ζωή '' είναι ένας μύθος αφού πρέπει να κάνεις αυτά που έκανες και τα προηγούμενα χρόνια, όπως να σηκώνεσαι νωρίς (νωρίς = πριν τις 9 π.μ.) για να έρθεις στο μάθημα, να 'χεις δυνάμεις για να αντέξεις μέχρι το απόγευμα , λεφτά για να μπορείς να φας κάτι και να πάρεις τσιγάρα, υπομονή και επιμονή για να μπορείς να υπομένεις αυτά που λέει ο διανοούμενος καθηγητής...

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009

Έστω και αν ασχολούμαι με την Αστρονομία από απλό ενδιαφέρον τα τελευταία τέσσερα χρόνια ακόμη δεν γνωρίζω τι ακριβώς συνεπαίρνει κάποιον να ενδιαφερθεί για την επιστήμη αυτή και τους κλάδους της.Είναι το μυστήριο που κρύβεται πίσω απο το μαύρο φόντο του ουρανού; η ομορφιά της εικόνας των αστρικών αντικειμένων τα οποία διάσπαρτα βρίσκονται σε αυτόν ή μήπως ο συνδυασμός τους;
Για οποιοδήποτε λόγο θελήσει ο καθένας από εμάς να ασχοληθεί με την Αστρονομία, το 2009 θα εχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πληθώρα εκδηλώσεων καθώς επίσημα καθιερώθηκε ως παγκόσμιο έτος Αστρονομίας. Με δική της πρωτοβουλία η Διεθνής Αστρονομική Ενωση (IAU) πρότεινε το 2009 να ονομαστεί έτος Αστρονομίας καθώς φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια αφότου για πρώτη φορά έστρεψε ο Γαλιλαίος το τηλεσκόπιο του στον ουρανό και πραγματοποίησε την πρώτη Αστρονομική παρατήρηση! Αρωγός στην προσπάθεια της IAU υπήρξε η Unesco και το 2007 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε και ανακοίνωσε πως επίσημα ανακυρρήσει ως έτος Αστρονομίας το 2009 με κεντρικό θέμα " Το Σύμπαν: Δικό σας να το ανακαλύψεται ". Σκοπός είναι να εορτάσει την συνεισφορά της Αστρονομίας στις κοινωνίες και τον πολιτισμό , να προκαλέσει το ενδιαφέρον , ιδιαίτερα των νέων , όχι μόνο για την επιστήμη αυτή αλλά και για τις υπόλοιπες, καθώς και να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες στο πλαίσιο γενικότερης προόδου , στρέφονται στον εκπαιδευτικό τομέα με απαράμιλλο ενδιαφέρον.
Σε γραμμή αναζήτησης στο Διαδύκτιο εύκολα μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για τις διάφορες εκδηλώσεις περί του θέματος καθώς και να παρακολουθήσει το επίσημο βίντεο που προβάλλεται ( http://www.youtube.com/watch?v=WVJmZmo6kzI )με μότο διάφορες φράσεις όπως '' θα δούμε το σύμπαν να οδηγείται στη Γη '' , ''140 χώρες, μία Γη, ένας ουρανός '' .
Σε όποια σχολή και αν σπουδάζεις, σχετικός ή μη με την Αστρονομία, είναι μία ευκαιρία για σένα το 2009 να διευρύνεις τις γνώσεις σου και να προσθέσεις στην καθημερινότητα σου κάτι διαφορετικό.
Και να θυμάσαι : Όποια δυσκολία βρεθεί στο δρόμο σου κοίταξε τον ουρανό, συνειδητοποίησε την απεραντοσύνη του κόσμου που σε περιβάλλει και οι ανησυχίες σου θα πάψουν να ταλαιπωρούν το μυαλό σου!

ΙΟΛΗ

Περί ανθρώπων,πραγμάτων και άλλων σχετικών.



Σάββατο 28 Μαρτίου 2009.Ώρα 20.20.Πιθανότατα είσαι ήδη εκτός σπιτιού βολτάροντας στους βραδινούς δρόμους ή ετοιμάζεσαι άλλη μια φορά για την περίφημη σαββατιάτικη σου έξοδο( μα να κάτσεις μέσα Σάββατο βράδυ?Αμαρτία!)Ξαφνικά μες στην ανάλαφρη περιπλάνηση των σκέψεων σου ,μια αναλαμπή!Κάτι,κάπου πήρε το μάτι σου για αυτά τα οικολογικά μωρέ, θα κλείσουν όλοι τα φώτα, για να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος κτλ.Κοιτάς το ρολόι.Έχεις 10 λεπτά.Να τα κλείσεις?Να μην τα κλείσεις?Τι έχεις να χάσεις?Μια ωρίτσα είναι. Από την άλλη μην αργήσεις κιόλας στο ραντεβού..Έχει και μια κίνηση στον δρόμο..!Τι να κάνεις?Δεν βαριέσαι..τα κλείνεις τα φώτα..Να λες μετά και στην κοπέλα από το διπλανό διαμέρισμα για την οικολογική σου συνείδηση.Την εντυπωσιάζουν κάτι τέτοια.Κάθεσαι αραχτός στον καναπέ και αγναντεύεις το σκοτάδι.Οικολογία και οικολογία!Σου έχουν φάει τα αυτιά.Αυτοί οι οικολόγοι όλο για καταστροφή μιλάνε και καταστροφή δεν έρχεται!Μια χαρά δεν είναι όλα?Ο κόσμος είναι ίδιος όπως ήταν πάντα!Γιατί λοιπόν τόσο κακό?Η ώρα 21.00.Βαρέθηκες.Άντε ας τους χαρίσεις άλλο ένα μισάωρο.Kλείνεις τα μάτια και αναρωτιέσαι:τι νόημα έχουν όλα αυτά?Τι σε νοιάζει εσένα για την οικολογική καταστροφή?Λιώνουν οι πάγοι λένε.Ε και λοιπόν?Το δικό σου το σπίτι μια χαρά διαμέρισμα στον τρίτο είναι ,να πλημμυρίσει αποκλείεται.Τι σε ενδιαφέρει εάν γεμίζει νέφος το κέντρο της Αθήνας?Το δικό σου το σπίτι είναι στα προάστια.Και γιατί να ανησυχείς που λιγοστεύει λέει το νερό?Μια χαρά τρέχει το νερό από τη βρύση του σπιτιού σου.Μπα..τα ανάβεις τελικά τα φώτα.Αυτοί οι οικολόγοι δεν παίζονται!Όλο την καταστροφή φέρνουν!Παίρνεις τα απαραίτητα και φεύγεις για την σαββατιάτικη σου έξοδο.Καθώς απομακρύνεσαι,νευριάζεις με τον εαυτό σου.Μα να χάσεις το Σάββατό σου για να βοηθήσεις λέει να σωθεί το περιβάλλον?Αφού το περιβάλλον του σπιτιού σου είναι μια χαρά.

Sunny B.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η ΙΔΕΑ ΜΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

Σάββατο απόγευμα και ακούω την φίλη και συμφοιτήτρια μου Σοφία στην εκπομπή της σε ραδιοφωνικό σταθμό και σκέφτομαι πόσο ενδιαφέρον θα ήταν να ακούγαμε κάτι αντίστοιχο μέσα απο το χώρο του πολυτεχνείου..''δύσκολο'' μου λέει η Σόφια και έχει μάλλον δίκιο...μία εφημερίδα όμως ???...απο φοιτητές για φοιτητές και με την συμβολή της δημιουργικότητας όλων μας δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά να δημιουργηθεί μία εφημερίδα με θέματα που αγγίζουν τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τα επικαιρότητα.Και να 'μαστε λοιπόν εδώ σε αυτό το μπλογκ που δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως προσχέδιο της εφημερίδας που έχουμε φανταστεί και που με την βοήθεια των φοιτητών θα την δούμε να τυπώνεται απο το Θωμαϊδιο Ιδρυμα! Τα αναρτημένα άρθρα γράφτηκαν από τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα εφημερίδας και είναι στον αριθμό 11. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης e.m.p.mhx@gmail.com

Υ.Γ.:ε.μ.π. σημαίνει εφημερίδα μηχανολόγων πολυτεχνείου το οποίο είναι και το όνομα της εφημερίδας.